Състоянието на турските отбори преди евротурнирите и първенството

Докато родните отбори са пред финансова криза и фалити и се опитват да свържат двата края чрез продажба на футболисти, в Турция за пореден път доказаха, че са на светлинни години по отношение на финансирането на спорта и на футбола в частност. За “Фенербахче” е всеобща тайна, че е един от най-богатите футболни клубове не само в Турция, а по света и отново това лято бяха едни от най-активните на трансферния пазар.
Жълто-сините си осигуриха услугите на треньора, направил Испания еврошампион - Луис Арагонес, и голаджията на испанското първенство Примера дивизион - Даниел Гуиза.

Другият гранд “Бешикташ”, който не може да се хвали, че е богат, колкото съперника си от “Кадъкьой”, пък си позволи да освободи без никакви финансови претенции хърватския футболист Шилденфелд, който им излезе на около 3 милиона евро, без на практика да е изпотил фланелката си още, а нашият ЦСКА разпродаде половината отбор, за да изкара толкова пари и да закърпи положението този сезон.

Големият финансов удар пък този сезон направи отборът на “Галатасарай”, който подписа спонсорски договор за 5 години с турския телекомуникационен гигант "Тюрк Телеком" за сумата от 70 милиона долара и спокойно може да си помисли да осигури подписите на голмайстори като Фернандо Оливейра, Креспо, Давид Суазо или Мориентес, стига само да успее да убеди съпругите на някои от тези звезди, които незнайно защо не искат да живеят в невероятно красивия иначе Истанбул. “Джим Бом” вече обогати състава си със звезди като Хари Кювъл и португалеца Фернандо Мейра и горделиво точи зъби за групите на Шампионската лига. Контузиите обаче на Кювъл, Сервет, Емре Гюньор и вечно имащия някакви проблеми бразилска звезда Линколн могат да се окажат фатални преди сблъсъка с румънския “Стяуа”. А и в контролите до момента се видя, че треньорът Михаил Скибе не е намерил още рецепта за головата суша и това буди допълнителни тревоги.

Четвъртият гранд “Трaбзонспор”, пък подписвайки договор за спонсорство с американския спортен концерн "Найки", подмени почти целия състав, с изключение на един-двама играчи.

Сега турските запалянковци с нетърпение очакват започването на новото първенство и мачовете от евротурнирите. “Фенербахче” вече стартираха с фамозен успех с общ резултат от 7:0 срещу унгарския МТК, който се оказа далеч от класата на турците. В тренировъчно темпо Семих и компания изнесоха втората среща. Сега наред е сръбският “Партизан”, който надали ще се окаже толкова лек съперник.


11 August 2008, Monday

МЕХМЕД МЕХМЕДОВ M.MEHMEDOV@ZAMAN.BG