Турците в Германия се подготвят за полуфиналния сблъсък

Турците в Германия се подготвят за полуфиналния сблъсък

Германският национален флаг виси заедно с няколко знамена на Турция от прозорците на жилищен блок в предградието Кройцберг

[Reuters]

Белият полумесец и звездата на червения турски флаг светят по-ярко от обикновено, докато огромната турска общност в Германия се приготвя за първия полуфинал от Евро 2008 в сряда. Стотици турски къщи и магазини в германската столица и други градове са обсипани в националните цветове, за това, което собственикът на кафене в Берлин Фарук Каплан нарича "мача на века"

"По-голямата част от турците, неразделни от своите телевизори, ще викат за Турция, но ще има и такива, които ще бъдат за Германия", казва Каплан.

Турците, живеещи в Германия, са около 2.2 милиона, почти една четвърт от тях имат германски паспорти. В Берлин, където броят им е 140 000, е една от най-големите турски чуждестранни общности. Те живеят заедно вече повече от 40 години като т нар. "гастарбайтери" (или още гост работници), пристигнали в началото на 1960 г.

Повечето от по-възрастните все още пазят своите турски ценности и гордост, но техните деца, родени в Германия, се чувстват по-комфортно сред местното население и заради това понякога възникват конфликти между тях и родителите им. Турските гета са се увеличили в индустриализирания район на Рур и в предградията на Берлин Кройцберг, Вединг и Нойкьолн, където магазините за кебаб, турските пекарни и сергиите за зеленчуци затвърдиха клишето на турския живот.

"Ние сме турци, но се възприемаме и като германци," разказва Мустафа Йълдъз, председател на културната асоциация Yavuzeli-Sarilar. Немски и турски знамена украсят входа на клуба в Кройцберг, но вътре се сервира само черно кафе и чай, а не бира.

"Ние сме късметлии за това, че двата ни любими отбора - Германия и Турция, се класираха за полуфинала. Нека по-добрият спечели", посочва Каплан пред в. "Берлинер моргенпост". "Надявам се да можем да празнуват заедно след мача." Около 500 000 души се очаква да гледат срещата на три гигантски екрана в т. нар. зони за "пъблик вюъинг" близо до Бранденбургската врата, където един милион запалянковци проследиха финала на Мондиал 2006.

Турски музикални групи ще забавляват феновете в цялата фен зона, а органите на реда ще претърсват хората преди да бъдат допускани до оградената зона.

Полицията заяви, че ще даде за пример неконфликтни отбори, за да внесе ред във всички потенциално опасни ситуации сред шумните фенове - процедура, която беше използвана успешно и през 2006 г.

Но служителите на закона са убедени, че събитията ще преминат спокойно, независимо от това кой отбор ще се класира за финала на 29 юни във Виена. Те посочиха, че броят на арестите за насилствено поведение и нетрезво състояние след двубоите между Германия и Турция от предишни европейски първенства не е причина за безпокойство.
Хиляди турци в Берлин отпразнуваха тихо в ранните часове на сутринта победата над Хърватия, която им осигури класирането за полуфинала.

"Сигурен съм, че полуфиналът между Германия и Турция ще бъде един голям фестивал на общността", заяви Гюнтер Пийнинг, берлинският комисар за интеграция.

Inform,юни 2008