Могат ли да бъдат спрени Кралете на обрата

За Турция няма значение колко време остава, важното е да изостава в резултата

Георги Филипов

Могат ли да бъдат спрени Кралете на обрата

Фенове на Турция ликуват във Виена след успеха срещу Хърватия

Фотограф: Ройтерс

Когато си обърнал три мача от почти загубена ситуация, за да се класираш на полуфиналите на европейското първенство, това вече не е случайност. Тъкмо мислехме, че сме видeли всичко от Турция на Евро 2008, докато не дойде експлозивната 120-а минута на двубоя с Хърватия. Щом пушилката се вдигна, футболистите на треньора Фатих Терим ликуваха като победители с резултат 3:1 след изпълнението на дузпи.

"Беше шокиращо. Вече мислех, че сме спечелили мача, когато получихме този великопелен гол на Семих. След това при дузпите, разбира се, турците имаха психологическо предимство", заяви наставникът на хърватите Славен Билич.

След всичко, което направи на първенството до момента, изглеждаше, че този път Турция няма да се измъкне. Голът на Иван Класнич в 119-ата минута за 1:0 дойде прекалено късно, за да може да се реагира. Но и сега турците се справиха и дадоха поредния сигнал на следващия съперник Германия, че от тях всичко може се очаква.

Първо срещу Швейцария турците имаха почти един час на разположение, за да направят обрата от 0:1 до 2:1. Драматизмът не липсваше – последният гол дойде в 92-ата минута. Срещу Чехия задачата беше усложнена – около половин час, за да се обърне резултат от 0:2, като тук победното попадение падна в 89-ата минута. Срещу хърватите футболистите на Терим разполагаха с по-малко от минута.

"Борехме се, борехме се, а играчите ми продължаваха да се надскачат. Това е нашата философия – винаги им казвам да играят до последния сигнал", обясни Терим поредно измъкване.

За да се обясни колко дълъг път извървя Турция до полуфинала, ще трябва да се погледне към начина, по който се класира за европейското. Тимът беше поставен до стената в предпоследния мач в групата срещу Норвегия, когато задължително трябваше да спечели в Осло. Тогава домакините поведоха с 1:0 през първото полувреме, но през втората част Емре Бельозоглу и Нихат обърнаха резултата до 2:1. "Това е отбор, който е на две години и в който се работи много усилено. Вижда се, че сме на правилния път", коментира треньорът.

Неговият състав се справи с недружелюбната атмосфера на стадион "Ернст Хапел" във Виена, където хърватските запалянковци бяха много по-многочислени. УЕФА раздава само по 6000 билети за двете асоциации на участващите отбори, а останалите са продадени още преди месеци на случаен принцип. Хърватите няколко дни преди финала тръбяха, че цените на билетите ще стигат 2000 евро. Неизвестно на какви цени, но бяха успели да купят повече, отколкото турските запалянковци.

Терим може да очаква подобна ситуация за двубоя с Германия в Базел, тъй като още на ¼-финалите срещу Португалия германските фенове бяха изпълнили стадиона и създадоха почти домакинско усещане за хората на Йоахим Льов.

Големият проблем за Терим не е количеството публика и атмосферата, тъй като отборът му вече игра един чисто гостуващ мач срещу Швейцария на същия стадион "Санкт Якоб" в груповата фаза. Проблемът са контузиите и наказанията.

Срещу хърватите той не можеше да използва заради наказания вратаря Волкан Демирел, който пропуска и следващия мач, както и полузащитника Мехмет Аурелио. Заради контузии той имаше на разположение едва 15 полеви играчи, като осем от титулярите му висяха с картони. Трима от тях бяха санкционирани и пропускат полуфинала с Германия – Арда Туран, Тунчай и Емре Ашък. Капитанът Нихат напусна преди края на продълженията заради контузия.

"Не знам още какво е положението, но имаме много наказани и контузени играчи, така че ще трябва да мислим за решения", заяви Терим.

Повечето турски медии и футболисти смятат, че оттук нататък тимът трябва да продъжава да залага най-вече на високия си дух. "Ако продължаваме да вярваме в себе си, всичко става възможно", заяви полузащитникът на "Байерн" Хамит Алтънтоп, който в следващия мач ще се изправи срещу няколко свои съотборници.

В Германия резултатът срещу Хърватия вече подгря атмосферата за полуфинала, защото турските емигранти излязоха масово по улиците да празнуват. Подобно нещо се случи във всички градове в Австрия и Швейцария.

"Виена падна!", написа във водещо заглавие в. "Милиет". "Щастливи сме, защото нацията ни имаше нужда от този успех", заяви премиерът Реджеп Ердоган, който присъства на мача в австрийската столица. "Победата е много важна. Хората могат да се гордеят с нас, а и ние с тях", заяви Терим.

Inform,21.06.08