Преди ЕВРО 2008:Турция



Самуил Петканов

Единствената неевропейска страна в Евро ’08 е Турция. Азиатците получиха уайлд-кард за първенството в североизточната част на Алпите. Бившата Османска империя сега ни е една от южните съседки и даже имаме новини на езика им по националната си телевизия. Българко-селджукската дружба обаче не пречи да бъдем обективни в прегледа си на поредния отбор сред 16-те финалисти на тазгодишното Европейско.

Страната е толкова футболна, че дори парламентът й е издържан в духа на играта, като изглежда като трибуна на стадион (виж снимката – бел.авт. /бел. и сив./ бел. град.).

Турция е известна по света като най-голямата организирана верига дюнерджийници и като лятната резиденция на птичия грип. Също така е популярна и като „Ад за диабетиците”, като страната се слави с локума, баклавата и кадаифа.

Известни нам турци са Кемал Ататюрк, Ахмед Доган, Мехмед Али Агджа, Орхан Памук и Хубен Хубенов. Но безспорно най-интересното нещо, с което се гордеят хората от земите анадолски е границата с България и възможността да си пласират доматите в нейните тържища.

След спечелването на третото място преди 6 години на Световното първенство в Корея и Япония Турция се загуби от футболния фокус. Това е първото голямо първенство, на което ще участва оттогава. Фатих Терим има последен шанс да се запомни с нещо престоят му начело на тима, тъй като на 29 юни приключва вторият тригодишен период, в който легендата е селекционер на тима.

На вратата е едно от малкото познати имена, останали от времето на Сеньол Гюнеш и небивалият успех на тима преди шест години, Речбер Рюстю. Бившият вратар на Барселона има силна конкуренция в лицето на Волкан Демирел, стражът на Фенербахче, който всъщност наследи мястото му, след като ветеранът напусна „фенерите”, отивайки при един от основните им врагове Бешикташ.

В центъра на защитата се очертава изборът на солидната двойка Четин – Зан с общ ръст от 385 сантиметра. Сариоглу вероятно ще е изборът за десен бек, въпреки че играчът на Галатасарай може да отстъпи мястото си там на звездата на Байерн Хамит Алтинтоп. Вляво изборът е между Балта и Борал, и двамата от Галатасарай. Всъщност четирима от седмината обявени защитници са състезатели на Галатасарай, което е солиден успех за шампионът на Турция, който има общо 7 национали .

В полузащита има по-известни играчи. Освен споменатият Хамит Алтинтоп, налице са Емре Бельозоглу, Санли Тункай, Казим Ричардс, Мехмет Аурелио. Терим разчита именно на Емре и Аурелио в центъра на халфовата линия, които с опита и класата си трябва да „дърпат” тима. Тункай ще играе в по-предни позиции, а Гьокдениз Карадениз и Арда Тюран вероятно ще са първите избори по крилата.

Звездата на тима е Нихат. Голмайсторът на Виляреал е един от едва тримата нападатели, които Терим обяви сред 23-мата за турнира. Другите двама са Мевлут Ердинг от френския Сошо, който е едва на 21 години, и 25-годишният Сентюрк от Фенербахче. Очевидно е, че Турция надали ще излезе с 2-ма нападатели, като ще разчита на многочислените халфове. Няма го и легендарният Хакан Шукур с неговия ръст и отлична игра с глава, което може и да се окаже проблем и причина за ялово нападение.

Очаквам Турция да разчита на бързи контраатаки, което би се оказало неудачно срещу Чехия и Швейцария, докато може да сполучи срещу Португалия. Или обратното. В който и да е случай, Турция трудно би излязла от групата си, но не и невъзможно. Зависи дали има обръч от съдии.

Inform