Турция на полуфинал срещу Германия

21 юни 2008 | 03:06 |
Тимът на Турция ще играе в полуфиналната фаза на Евро 2008. На стадион „Ернст Хапел” във Виена в четвъртфинален двубой Турция победи Хърватия след изпълнение на дузпи, като след редовното време и двете продължения резултатът бе 1:1. В 119-ата минута Иван Класнич даде преднина на Хърватия, а минута по-късно Семих възстанови равенството. Така първият полуфинал на шампионата противопоставя Германия на Турция. В него заради наказание ще отсъстват футболистите на Турция - Емре Ашък, Тунджай Санлъ, Арда Туран и вратарят Волкан Демирел.

Агенция "Фокус"
Футбол: Турция на полуфинал на Евро 2008
Тимът на Турция ще играе в полуфиналната фаза на Евро 2008. На стадион „Ернст Хапел” във Виена в четвъртфинален двубой Турция победи Хърватия след изпълнение на дузпи. Така първият полуфинал на шампионата е Германия - Турция.
Първото полувреме бе много динамично и напрегнато, въпреки че двата състава не си отбелязаха гол. Хакан Балта стреля опасно от дистанция в 5-ата минута, но топката премина на метър в страни от гредата. В 12-та минута Арда Туран проби по лявото крило на хърватската защита и подаде към Нихат, който бе фаулиран от Нико Ковач, но нищо сериозно не се получи. Най-опасното положение се случи в 18-ата минута, когато Лука Модрич проби по дясното крило и пусна топката към Олич, който стреля в горната греда. След него и Кранчар среля с глава, но топката излезе в аут. Две минути по-късно Пранич надбяга защитник на Турция по дясното крило и центрира, но топката бе твърде силна и не достигна до негов съотборник. Мехмед Топал стреля от дистанция в 37-ата минута, но топката прелетя на около метър над вратата на Плетикоша.
Втората част започна по-добре за хърватските национали, като пет минути след подновяването на играта Олич имаше отлична възможност да открие резултата, но след разбъркване в наказателното поле турските футболисти изчистиха топката. В 70-ата минута Ракитич бе оставен сам срещу вратаря, но ударът му премина над гредата. В 83-ата минута Сърна изпълни много добър свободен удар, но Ростю се намеси отлично и изби топката в ъглов удар. В добавеното време нов пропуск направи Олич.
През първото продължение на мача турските национали играха по-добре от съперника си, като Тунджай имаше добра възможност да преодолее Плетикоша, но вратарят се намеси добре, а силен удар на Семих премина над напречната греда. Най-добрият в мача Тунджай също бе на сантиметри от гола в 102-ата минута.
Последните минути на второто продължение бяха много драматични. В 119-ата Иван Класнич засече с глава центриране на Лука Модрич и направи 1:0. В следващата атака резервата Семих с хубав удар направи 1:1.
При дузпите Модрич, Ракитич и Петрич изпуснаха за хърватите, като само Сърна отбеляза, докато Арда, Семих и Алтинтоп не оставиха шанс на Плетикоша.

Статистика на мача:

Хърватия - Турция 1:1 (1:3 при дузпите)
(1:0 Класнич) 119'
(1:1) Семих 120'

при дузпите:

Модрич - пропуска
Арда - вкарва
Сърна - вкарва
Семих - вкарва
Ракитич - пропуска
Алтънтоп - вкарва
Петрич - пропуска

ХЪРВАТИЯ: Плетикоса, Чорлука, Симунич, Р. Ковач, Пранич, Модрич, Н. Ковач, Сърна, Ракитич, Кранчар (Петрич 64), Олич (Класнич 97)
Треньор: Славен Билич

ТУРЦИЯ: Рюштю, Балта, Ашък, Зан, Алтънтоп, Топал (Шентюрк 76), Туран, Тунджай, Саръоолу, Казъм (Борал 60), Кахведжи (Гьокдениз 117)
Треньор: Фатих Терим

Жълти картони: Тунджай, Арда Туран, Борал, Емре Ашък (Т)

Пълна статистика на мача Хърватия - Турция:

1 ГОЛОВЕ 1
15 ОБЩО УДАРИ 13
6 ТОЧНИ УДАРИ 2
7 УДАРИ ИЗВЪН ВРАТАТА 6
2 БЛОКИРАНИ УДАРИ 5
20 ИЗВЪРШЕНИ НАРУШЕНИЯ 23
0 ЖЪЛТИ КАРТОНИ 4
0 ЧЕРВЕНИ КАРТОНИ 0
5 ЗАСАДИ 1
7 КОРНЕРИ 4
51 ПРИТЕЖАНИЕ НА ТОПКАТА (%) 49

Агенция "Фокус"
Хамит Алтинтоп е играч на мача Хърватия - Турция
Полузащитникът на турския национален отбор Хамит Алтинтоп бе избран за играч на мача от официалния сайт на УЕФА. Турчинът, който е израстнал в Германия, бе най-добрия на терена в четвъртфинала срещу Хърватия, в който Турция стигна до крайния успех след победа с 3:1 след изпълнение на дузпи. Хамит Алтинтоп бе диригентът, през който минаваха повечето турски атаки. Той се раздаде много и пресираше хърватските футболисти, които грешаха, но най-голямата им грешка дойде в последната минута, когато оставиха Семих да отбележи гол, като минута преди това те вкараха. Играчът на Байерн изигра един от най-силните си мачове за турския национален отбор и от началото на първенството има важна роля в селекцията на Фатих Терим.

Агенция "Фокус"
Футбол: Превърнахме се във велика футболна нация, заяви Фатих Терим
Селекционерът на Турция Фатих Терим заяви след победата на Хърватия, че тимът му вече е сред великите футболни нации, съобщава euro2008.com. "Това, което се случи днес е уникално в историята на Турция. Превърнахме се в една от великите футболни нации. Нашите привърженици могат да се обединят. Ако хората са горди от нас, то и ние сме горди от тях. Празнувайте, както само вие си можете. Беше тежък мач, изпъстрен с драматични моменти", казва Терим.
Турция за пръв път във футболната си история ще играе полуфинал на европейско футболно първенство. Съперник на тима ще е Германия.

Агенция "Фокус"
Футбол: Не заслужавахме да загубим, заяви Билич
Селекционерът на Хърватия Славен Билич заяви след загубата от Турция в четвъртфиналната фаза на Евро 2008, че футболистите му са герой, съобщава euro 2008.com. "Честитя на момчетата си за големия мач, който изиграха. Такива двубои прави футбола най-популярния драматичен спорт в света. Ние вкарахме в 120-ата, а какъв гол падна в послендите секунди. Нямам намерение да обвинявам никой, тези играчи са герои. Недоволни сме, защото заслужавахме да продължим. Дузпите се изпълниха от тези, които вярваха, че ще отбележат. Дузпите са лотария, а като се сетим и най-великите са пропускали дузпи. Имаше умора при нас, паника, това са нормални неща във футбола", казва Билич.

Агенция "Фокус"
Футбол: Можем да изненадаме Германия, заяви Хамит Алтинтоп
Избраният за играч на мача Турция - Хърватия на Евро 2008 Хамит Алтинтоп заяви, че след тази победа всичко вече е възможно и победа над Германия няма да е изненада, съобщава euro2008.com. „Неописуемо е. Мисля, че всеки, който види какво направихме в последните три мача ще разбере, че сме добър отбор. Ако продължим така и вярваме в себе си можем да стигнем до финала. Можем да изненадаме Германия. Имаме самочувствието и класата да постигнем това", казва турският футболист Алтинтоп след победата след изпълнение на дузпи.

Агенция "Фокус"
Футбол: Играем от сърце и душа, заяви Нихат
Двама от футболистите на Турция изказаха мнението си след победата над Хърватия в четвъртфиналната фаза на Евро 2008, съобщава euro2008.com. „Никога не губим вяра, дори когато губим в резултата. Ние сме силен колектив, Швейцария и Чехия знаят това. Играем от сърце и душа, а това е много важно, за да победиш в даден мач” каза капитанът на турския национален отбор Нихат. „Нашият треньор погледна към нас и успя да ни мотивира. Той е един изключителен психолог. Всички в отбора се радваме на тази победа и ще се опитаме да покажем срещу Германия, че не случайно отстранихме Хърватия” казва халфът Казим Казим.

Агенция "Фокус"
Футбол: Десет души пострадаха при сбиване след мача Хърватия - Турция
Повече от 10 души са пострадали при сблъсъци между турски и хърватски футболни запалянковци в Австрия, съобщават световните агенции. В петък вечерта турският национален отбор победи тима на Хърватия след дузпи на четвъртфинал от Европейското първенство по футбол.
Редовното време на мача изтече при резултат 0:0, а продълженията приключиха при 1:1. При изпълнението на единайсетметровите удари, турците реализираха три гола, а хърватите само един от четири изпълнения.
В последните минути на срещата турските привърженици започнаха да провокират хърватските. Сбиването стана на трибуните на стадиона. Виновните за избухването на безредиците са били задържани, но точният им брой не се съобщава. На пострадалите е оказана първа помощ.

Агенция "Фокус"
Футбол: Турските медии за победата над Хърватия (ОБЗОР)
Тимът на Турция ще играе в полуфиналната фаза на Евро 2008. На стадион „Ернст Хапел” във Виена в четвъртфинален двубой Турция победи Хърватия след изпълнение на дузпи. Eто какви бяха отзивите на турските медии за невероятния успех.
Фантастично 4:2 срещу Хърватия. Това пише на страниците си турското издание „Милиет”. „Успяхме! 4:2 след дузпи над Хърватия и полуфинал с Германия. Слаб мач, продължения, невероятни последни 2 минути и радост след дузпи. Класнич се възползва от грешка на Рустю и откри резултата в 119-ата минута на мача. В следващата атака обаче Семих след невероятен удар изравни и двубоят трябваше да се реши след дузпи. Там момчетата на Фатих Терим бяха безпогрешни и спечелиха срещата”, пишат журналистите на вестника за срещата.
Турция се справи с Хърватия след драма. Това пише турският всекидневник „Заман”. Турция победи Хърватия и ще играе на полуфиналната фаза на Евро 2008. Съперник там ще е Германия. Двубоят с хърватите изобилстваше с нарушения и спряна игра. Никой от двата тима не искаше да рискува. Все пак положения пред двамата вратари не липсваха, като Олич се отличи с пропуски за Хърватия, а Тунджай за турците. В последните две минути на второто продължение се разигра истинска драма. Класнич отбеляза за 1:0 в 119-ата, а в последната Рустю изсипа топката в наказателното поле и след разбъркване се стигна дол на Семих. При дузпите футболистите на Фатих Терим бяха по-точни и достигнаха до победата.
Да живее Турция. Германия трепери. Това е водещото заглавие на турския всекидневник „Хюриет”. Класирахме се за полуфиналите. Драма на „Ернст Хапел” и победа след дузпи. Семих вкара в последната минута и изравни след гол на Класнич. Никой не очакваше, но дузпите бяха факт. Точни изпълнения и следващ съперник Германия. Радвайте се сънародници. Това се пише в статията за мача от четвъртфиналната фаза на Евро 2008.
„Безумие, лудост” е заглавието на статията за мача Турция – Хърватия 4:2 на Евро 2008 на турския вестник "Фанатик". Двубоят се игра във Виена и бе спечелен от турските национали след изпълнение на дузпи. „Победата написа нова страница в историята на турския футбол. За първи път сме на полуфиналите на шампионата на Стария континент. Благодарим ви момчета, благодарим ти Терим. Изживяването е неописуемо. Срещу Германия ще е трудно, но не и невъзможно. Започнахме лошо, а сега вече сме сред 4 най-добри”, пише още спортният всекидневник.

Агенция "Фокус"
Футбол: Хърватските медии за загубата от Турция (ОБЗОР)
Хърватия отпадна от Евро 2008 след загуба от Турция с дузпи. Въпреки поражението медиите в Хърватия не нападнаха отбора на Славен Билич, а определиха като главна причина за загубата липсата на късмет. Хърватия поведе с гол на Иван Класнич, но Семих изравни в последната минута на продълженията и докара резултата до дузпи, в които турците бяха по-точни. Ето част от отзивите в хърватската преса.
Съдбата е обърнала гръб на хърватския национален отбор, при загубата на тима от Турция, в мача от четвъртфиналната фаза на европейското първенство.Това е коментара на хърватското издание glasistre.hr за загубата на Хърватия. „Бяхме по-добри, но нямахме късмет. Имахме няколко много изгодни положения, но нападателите ни нямаха шанс. Играчите ни се раздадоха напълно и не можем да ги съдим. Съдбата беше против нас", казва още в коментара си за мача изданието.
Отборът на Турция имаше по-голям късмет и затова спечели. Това казва хърватското издание index.hr в коментара си за загубата на Хърватия от Турция след дузпи на европейското първенство в Австрия и Швейцария. „Това, което стана е голяма трагедия за всички фенове на хърватския футбол. Нямахме късмет и затова се стигна до тук. Поведохме и мислехме, че всичко е свършило, но за жалост останахме излъгани. Бяхме по-добри и незаслужено отпадаме. Бъдещето на хърватския футбол обаче е светло. С футболисти, като Модрич, Кранчар, Ракитич и Едуардо нямаме повод за притеснения”, допълва изданието.
Лотарията на дузпите ни изхвърли от европейското. Това се казва в коментара на хърватското електронното издание javno.com за загубата на Хърватия от Турция с 2:4 след дузпи. „Бяхме по-добри, но късметът ни обърна гръб. Първото полувреме беше равностойно и без много голови положения пред двете врати, ако изключим положението на Ивица Олич, който удари греда. През второто полувреме и в продълженията показахме, че сме по-добри, но късметът ни обърна гръб. Имаме млад отбор с който трябва да се гордеем. Чака ни голямо бъдеще”, казва още в коментара си за мача изданието.
Хърватия е отпаднала по трагичен начин от европейското първенство. Това казва в коментара си за загубата на хърватите от Турция хърватското издание „Свободна Далмация”. ,,Не играхме, така както в първата фаза, но срещата имаше огромен залог и това попречи на футболистите ни да разкрият потенциала си. Момчетата създадоха повече положения от турците, но нямаха късмет да отбележат. Поведохме и бяхме сигурни в успеха, но миг концентрация ни лиши от успеха”, допълва изданието.

Агенция "Фокус"
Футбол: Световните медии за мача Турция - Хърватия (ОБЗОР)
Турция продължава напред, пише водещият италиански всекидневник ,,Гадзета Дело Спорт". Отборът на Турция ще срещне Германия на полуфиналите. Момчетата на Фатих Терим играха мъжки и спечелиха, като показаха, че не случайно са стигнали до тук. Хърватите си помислиха, че са продължили след гола на Класнич в 119 минута, но само 2 минути по късно Семих изравни след великолепен гол. При дузпите турците биха с 3:1.
„Турция наказа високомерните хървати", пише ,,Ел Мундо Депортиво". Отборът на Славен Билич бе на косъм от полуфиналите, но допусна турците да изравнят в последната минута от допълнителното време, когато гол вкара резервата Шентюрк. При дузпите Хърватите паднаха с 1:3.
Отборът на Турция изненада неприятно Хърватия. Мачът не бе особено интересен, но в последните две минути на мача зрителите на "Ернст Хапел" станаха свидетели на истинска драма. Момчетата на Славен Билич водеха до последната минута на допълнително време, но Семих изравни резултата в 121 минута. След това турците победиха с дузпи и резултат след 11-метровите удари бе 3:1 в тяхна полза. Това пише в коментар за мача авторитетното португалско издание „ О,Жого „.
Отборът на Турция е на полуфинал с Германия, след като победи 3:1 след дузпи Хърватия. Отборът на Хърватия не направи един от най-добрите си мачове и загуби, защото турците играха с характер и хъс. Иван Класнич вкара в 119 минута, а през 121 Семих изравни резултата. При дузпите хърватите вкараха само 1 от 4 и загубиха с 3:1. Това пише в коментар за мача руското издание „ Газета.ру „
Отборът на Хърватия изпусна един спечелен мач, пише ,,Би Би Си". Момчетата на селекционера Славен Билич допуснаха турците да изравнят в последната минута от даденото от съдията допълнително време и да бъдат отстранени след дузпи с 1:3 в полза на Турция.
„Турция победи неочаквано”, пише в коментар за мача на Евро 2008 Турция - Хърватия шведското издание
"Афтонбладет". Турският национален отбор победи Хърватия с 3:1 след дузпи, като хърватите водеха до 119-ата минута, но допуснаха Семих да изравни резултата в последната минута на продълженията. Следващ съперник на възпитаниците на Фатих Терим ще е Германия, но от тима заради наказание ще отсътват 4 основни футболисти - Емре Ашък, Тунджай Санлъ, Арда Туран и вратарят Волкан Демирел.
„Турция доказа, че късмета е с тях. Незабравима вечер за момчетата на Фатих Терим. Отборът на Фатих Терим беше определян като аутсайдер срещу Хърватия и малко хора мислеха, че ще успее да ги отстрани, но турците показаха, че наистина имат характер. Това пиша в главната си страница френското издание „ Екип”.