Турция в търсене на европейското си лице




Терим може отново да избухне с отбор от играчи в пика на своята кариера

Последните десетина години направиха от Турция това, за което феновете в страната винаги са мечтали - фактор в европейския и световен футбол. За мнозина големият връх на футбола в югоизточната ни съседка бе третото място, което отборът завоюва на световните финали по терените на Република Корея и Япония през 2002 година. В интерес на истината това бе пикът в кариерата на легендарни за страната играчи като Хакан Шукур. Днес, на прага на европейското първенство в Австрия и Швейцария, селекционерът Фатих Терим е изправен пред ново предизвикателство. Турция доказа пред света, че е сила, с която всеки трябва да се съобразява. На Евро 2008 пък тимът на нашите съседи ще търси своята европейска легитимация.

Интересен е фактът, че големият възход на турския клубен футбол, чийто връх бе спечелената от Галатасарай купа на УЕФА през 2000 година, бе свързан именно с настоящия предводител на националния тим. Фатих Терим обаче този път трябва да се докаже и като селекционер на голямо континентално първенство. И той ще трябва да го направи без своя любим играч. Живата легенда на турския футбол, най-успешният играч в историята на тази страна - Хакан Шукур, остана извън сметките на Императора. Въпреки че със снажния нападател са свързани големите успехи на Терим в клубния футбол, той не се посвени да затръшне вратата на националния отбор пред големия голмайстор. На такъв смел ход може да се реши само доказан специалист като Терим. За всички вече е ясно, че Турция ще се доказва с нов отбор и ще търси своите нови герои.

Последните европейски финали недвусмислено показаха, че в първенството на Стария континент аутсайдери няма, като силите са много сериозно изравнени. Именно европейската титла на Гърция от 2004 година дава надежди на Турция, че нов балкански триумф е напълно възможен. Нещо повече, отборът от югоизточната ни съседка би трябвало да се чувства длъжен да извърви пътя на своите съседи до европейския връх.

Ако се вгледаме в сегашния турски състав, можем да открием сериозни предпоставки за едно повече от успешно турско присъствие по терените на Австрия и Швейцария. Най-силният коз на Фатих Терим на финалите като че ли ще бъде фактът, че повечето от неговите играчи в момента се намират в пика на своята футболна кариера. Става въпрос за ключовите състезатели, от които се очаква да изнесат голямата тежест и отговорността в решителните моменти. Играчи като братята Алтинтоп, плеймейкъра Йълдърай Бащюрк и голмайстора на турската лига Семих все още не са прехвърлили 30-те години и именно на този форум би трябвало да демонстрират най-добрия си футбол.

В интерес на истината Турция няма кой знае какви добри традиции по отношение на континенталните надпревари. След първото си участие - на Евро'96, югоизточните ни съседи успяха да стигнат само до четвъртфинала четири години по-късно. Смяната на поколението в турския футбол обаче бе причина през последните шест години националният тим на страната да не успее да стигне до участие на голям форум. Днес предизвикателство е налице. Турция със сигурност ще търси нещо голямо и всеки, който си позволи да подцени отбора, може да съжалява горчиво. Повечето играчи в състава на Терим, особено що се отнася до по-офанзивните, са се доказвали и продължават да се доказват в сериозни европейски отбори като Байерн, Шалке 04, Виляреал, Щутгарт. Жаждата им за успех е огромна, качествата са налице и те ще се опитат да не изпуснат може би последния си шанс да триумфират на голямо първенство.

Inform,2008