Съперникът се прави на умряло куче,скочиха германците

Позлатяват турците за финал

УЕФА поряза комшиите, те разчитат на премиера кадем Ердоган

Христо Касалийски
Андрей Андреев


Екзалтирана фенка посреща автобуса с турските национали в Базел
Фото АП
Медали и празни чекове е приготвила турската федерация за националите преди 1/2-финала с Германия. Комшиите ще получат почетни знаци за футболните успехи от парламента, а ако бият, ще бъдат позлатени. Те ще вземат допълнителни стимули за боя над Хърватия, немците и достигането до финала. Очаква се цифрите да надминат всички очаквания. Турците не са вземали премии от мача с Швейцария, който ги изпрати във втората фаза. Тогава те напълниха джобовете си с допълнителни 160 000 евро на калпак. Медалите ще бъдат връчени на футболистите от премиера Реджеп Таийп Ердоган. Той пристига в Базел специално за мача и се смята за "месия". Ердоган е на кадем за Фатих Терим и компания. Късметът, който донесе на тима срещу Хърватия, е двойно по-необходим сега. А с Ердоган идват президентът Абдулла Гюл и куп министри. УЕФА отряза югоизточните ни съседи за амнистията на Волкан. Наказанието на вратаря беше потвърдено и Терим ще хвърли като полеви играч третия вратар Толга заради проблемите с контузени и наказани футболисти. "Това си беше шега и се оказа такава", коментираха турските медии. В немския лагер не се хванаха на номера на Императора и обявиха, че комшиите нарочно се изкарват куци и сакати. "Турците се правят на умряло куче. Писна ни да слушаме колко техни футболисти са контузени, наказани, с какъв късмет са се добрали до 1/2-финала и т. н. Не сме глупави. Ясно е, че случайни отбори в тази фаза на турнира няма", отсече помощникът на Йоаким Льов - Ханзи Флик. Неговото мнение беше потвърдено и от Михаел Балак. "Всеки говори, че турците са слаби и че трябва да ги бием на всяка цена с разлика. Когато излезеш на терена обаче, е съвсем различно. Не сме луди да ги подценим", призна асът на Челси. Лидерът на Бундестима привикал съотборниците си на специален разговор и ги посъветвал да внимават. "Наясно сме колко коварен тим е този на Фатих Терим. Победиха Хърватия, които пък се справиха с нас в груповата фаза", напомни героят от мача с Португалия Бастиан Швайнщайгер.
Базел днес ще бъде залят от немци и турци, повечето от които ще пътуват заедно от Германия. Турската федерация дори въведе квота за продажба на билети. Един фен може да купи само четири.
"Билд" се погрижи за разбирателството между немци и турци в Германия. Там живеят над 8 млн. гастарбайтери от югоизточната ни съседка. Таблоидът извади уникален фенски речник.
"Хиляди турци ще седнат на една маса с германци, за да изгледат мирно и спокойно 1/2-финала, независимо дали това ще е вкъщи, по кафенетата или в кръчмите. Не е зле да знаете някои известни футболни фрази на турски", пише всекидневникът. Така например немският възглас Steht auf, wenn ihr Deutsche seid, който означава "Станете, ако сте германци", на турски ще значи "Алеманзанис айага калкин".

Германия - Турция
стадион "Санкт Якоб парк", Базел
Днес от 21,45 часа
Пряко по Диема
Вероятни състави
Германия: 1. Леман, 21. Метцелдер, 3. Фридрих, 16. Лам, 17. Мертезакер, 15. Хитцелшпергер, 7. Швайнщайгер, 6. Ролфс, 20. Подолски, 13. Балак, 11. Клозе; селекционер Йоаким Льов
Турция: 1. Рюстю, 20. Сабри, 4. Гьокан, 6. Мехмет Топал, 3. Хакан, 22. Хамит, 7. Аурелио, 11. Тюмер, 16. Ур Борал, 18. Кязъм, 9. Семих; селекционер Фатих Терим
Съдия Масимо Бусака (Швейц)

Inform,25.06.08