Турция пише футболната си история

Рюстю спаси решителната дузпа

Турция за пореден път показа невероятен характер и победи след дузпи Хърватия. Комшиите отново, за трети пореден път се измъкнаха в края. Течеше 119-та минута на мача, когато Лука Модрич се измъкна по дясното крило и стигна до аутлинията в наказателното поле на Рюстю. Вратарят, незнайно защо тръгна да го пресреща. Модрич го финтира и центрира към Класнич, който с глава вкара гола за Хърватия. Хърватите се виждаха победители, а треньорът Славен Билич подивя. Веднага след центъра турците пробваха удар отдалеч, но той мина над гредата. В този момент дори и Фатих Терим не вярваше, че може да стане чудо.

Хърватският вратар Плетикоша изпълни удара от вратата, но двама нападатели на хърватския отбор бяха в засада. Рюстю взе топката и веднага я изсипа в наказателното поле. През това време Славен Билич неистово молеше съдията да спре играта за да направи трета смяна и да спечели време. Роберто Розети обаче не се съобрази със сигнала на четвъртия рефер. Топката летеше към наказателното поле, където беше овладяна от Семих след като се удари в главата на Нико Ковач. Неговият шут влезе във вратата. За втори път на това първенство Семих Сентюрк спасява отбора на страната си. Следваха дузпите, а хърватите бяха прекалено опустошени за да съберат сили за тях. От три те вкараха една, а турците запазиха за пореден път невероятно спокойствие и не пропуснаха.

Мачът беше динамичен в самото начало, но с течение на времето отборите залагаха повече на сигурността. Играта беше често накъсвана с нарушение. Хърватите можеха рано – рано да поведат, но Ивица Олич ,от пет метра, прати топката в гредата след пас на Модрич. Турците претендираха за дузпа за събаряне на Тунджай, а силен удар на Топал мина близо до гредата.
През втората част Ивица Олич отново имаше шанс. Той овладя една топка и опита да прехвърли Рюстю, но не успя, все пак топката попадна пак у него след като Зан стоеше като замръзнал, но ъгълът беше малък за да промуши топката. Хърватите продължиха да нападат, но Рюстю и защитата пред него бяха на ниво. Първото продължение на мача пък беше за Турция. Семих и Тунджай обаче не можаха да отбележат за да се стигне до драмата в последните три минути.

След мача Фатих Терим, който вече е полубог в Турция каза: „Това, което се случи днес е уникално в историята на нашата страна. Ние се превърнахме в една от великите футболни нации. Нашите привърженици могат да се обединят. Ако хората са горди от нас, то и ние сме горди от тях.”

Сравен Билич пък се държа невероятно достойно. Този човек доказа, че е освен голям футболист е и голям треньор и велика личност, която завладя всички фенове и журналисти на първенството. "Честитя на момчетата си за големия мач и по тази причина футболът е най-популярният и най-драматичният спорт в света. Не е ли вярно? И ние вкарахме в 120-ата минута и според турците това е несправедливо. Какъв гол падна в послендите секунди. Нямам намерение да обвинявам никой, тези играчи са герои, недоволни сме, защото заслужавахме да продължим. Дузпите се изпълниха от най-сигурните и тези, които поискаха. Падна концентрацията, дузпите са лотария, а като се сетим и най-великите са пропускали дузпи. Усети се снижаване на концентрацията, умора в краката, паника, това са нормални неща във футбола", каза Славен.

Турция - Германия е полуфиналът. След това, което комшиите правят по терените на Австрия и Швейцария е меко казано тъпо да се говори, кой е фаворит.

източник,21.06.08